Daisy Fullbright's mental ruminations

Karacsin ezredes főz

2020. szeptember 29. 15:33 - Daisy Fullbright

Végy egy szál zellert és tekerd körbe fehér spárgával! Az most mindegy, hogy valódi spárga, vagy a zöldség. A lényeg, hogy fehér legyen, mert senki sem akar rózsaszín levest enni, hacsak nem málna krémlevest főzünk. De most zeller krémlevest főzünk. Hámozzunk meg némi burgonyát, hagymát! A főzés közben vezessünk személyiségfejlődési naplót a gyerekről. Ha ez nem megy, ne csináljuk, de jobb, ha mégis, bár értelme nincs. Pláne egy ezredesnek.

Tegyünk fel egy lábast a tűzre, alacsony lángon üvegesre pirítsunk némi hagymát! Az most mindegy, hogy milyen. Tőlem, akár medvehagyma is lehet. Lényeg, hogy közben próbáljunk biológia érettségi előkészítő feladatokat (többszörös relációanalízis) megoldani a gyerek helyett. A gyerek serdül, kár tőle teljesítményt várni, bár az iskola erőlteti, ők sem hisznek benne. A gyerek serdülőkorában a karaktere serdül, nem a teljesítménye. Ez egy elég nagy félreértés.

th_1.jpg

Felöntjük egy kis vízzel és tejjel, beletesszük a felaprított zöldségeket, majd fűszerezzük és puhára főzzünk. Ha kicsapják a gyereket, mehet Amerikába College-ba. Konfliktusba kár kerülni a tanárral. A gyerek eleven. Most mit csináljak? Én csak egy apa vagyok. Pláne nem pedagógus. Csak egy ezredes, abból sem a legjobb. Túl sokat merengek. Hogy vittem ezredesi rangig? A’szem kihalálos alapon mennek ezek a dolgok.

Amikor felfőttek a zöldségek robotgéppel bepürésítjük. A gyerek azonban nem robotgép és nem is lehet robotgéppel besűríteni, bármennyire is szeretnénk. Fogyasszunk jó étvággyal! Bármilyen zöldséggel megfőzhető. Fűszerezést a zöldség karakteréhez illesszük. Akár csak a tanítást a gyerek karakteréhez. De ezt azért sok lenne kérni a pedagógiától. Meg az oktatástól. Nincs erre ereje senkinek. OUTSIDER MEGOLDJA? Együk meg azt, amit főztünk! Ha nem ízlik, más receptet próbáljunk, vagy más technikát! Esetleg fizessünk többet a pedagógusnak, hogy legyen motivációja és ne terheljük túl. Ehhez tud Karacsin ezredes segítséget nyújtani.

Eredeti gondolatok Popper Péter előadásából (Szülő és gyermek sorsdöntő találkozásai). Képen szintén ő eredetiben a titokterminál.com oldalról 740x343 méretben.

Budapest, 2020. szeptember 29.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr1916220120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása