Daisy Fullbright's mental ruminations

Teljesen kerek

2017. október 15. 09:39 - Daisy Fullbright

Paulette kidugta a fejét az újságja mögül, de az elé táruló kép sem kecsegtetett előnyösebb perspektívával, mint az elhalálozási rovat, amelyre épp utoljára esett a tekintete. Az asztalon a George-val elköltött reggeli romjai hevertek, amelyet az ablakon ki-ki kandikáló, meglehetősen zaklatott pincér még mindig nem takarított el.

A kávézó lassan kiürült, az emberek -miután a kérlelhetetlen eső enyhülésére várva csak épp beugrottak egy feketére, amelyet francia szokás szerint állva ittak meg- siettek tovább a dolgukra. A párizsiak ilyenkor mindig megbolondultak. Senki nem tudott semlegesen viszonyulni az esőhöz. A többség persze féltette a ruháját, cipőjét, vagy frissen készült frizuráját, és rohanva valami menedék után nézett. De volt egy kis csoport, aki kéjesen megállt az utca közepén, s arcát az ég felé fordítva szinte mosakodott az esőben, s mikor már eleget fürdőzött az égi áldásban, amúgy csatakosan többnyire valamely úrilak szalonjában találta magát.

George is ilyen volt, és épp így jelent meg az életében: teljesen csuromvizesen, de mégis boldogan, hogy lám újra esik az eső. Ahogy Paulette meglátta, azonnal száraz törölközőért ment és keresett valami régi felöltőt apja kihízott ruhái közt. Megkínálta egy pohár sherryvel és a kandallótűz fényében elkezdtek beszélgetni. Csak arra aléltak fel, hogy meghajnalodott. S most, amikor végleg távozott, ismét a legcudarabb időt választva ki, az eső is vitte el. Que sera sera!

Paulette megrázta az újságot, gondosan összehajtotta, majd a maga melletti székre hajította. Leporolta a morzsákat a szoknyájáról, felállt, és egy utolsó nagy sóhajtással kilépett a kávézó ajtaján. A nap is kisütött, és az az összetéveszthetetlen párizsi esőszag lengte körül a Boulevard Saint-Germain környékét. Ahogy léptei nyomán visszatért az élet a lábaiba érezte meg csak igazán, hogy ismét szabad.

agroinform_20140804145253_shutterstock_90261658.jpg

Budapest, 2017. október 15.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr8712981274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibor László Buskó 2017.10.17. 02:59:09

„Noapte buna!”

Ahogy a busz elhaladt az Arcul de Triumf mellett, ismét csak Alina jutott az eszébe. Meg az első randevújuk, amelyre épp itt került sor, idestova két évvel ezelőtt, egy esős őszi napon. „Olyan ez a lány, mint a város, amelybe beleszületett”, dohogott magában, de persze megvárta, még akkor is, ha több mint fél órát késett. „Mint a város, amelybe beleszületett”, ízlelgette közben ezt a szépen sikerült mondatot újra meg újra. Mert hát ennek a városnak egy saját Diadalívre volt szüksége annak idején, Alinának most meg arra, hogy kiállítsa őt ide erre az elátkozott helyre, pedig van még itten Dâmbovița és Colentina, ha nem is a Szajnapart, esős időben meg kávéházak, amelyek persze megint nem teljesen olyanok, mint amilyenek a Quartier Latin-ben lennének, de miért is kellene maximalistáknak lennünk. Igen, ilyesmik jártak a fejében, de mire eljutott volna odáig, hogy elég volt, inkább visszamegy a kollégiumba, végre-valahára mégis megérkezett a lány. S ha már így alakult, mellette maradt. Pedig a mondatra, mely szerint „olyan ez a lány, mint a város, amelybe beleszületett”, ez alatt a két év alatt egyre keserűbb ízek rakódtak. Újabb és újabb virtuális helyekre – megannyi privát kis Arcul de Triumf alá – állította ki őt, először egy órára, azután napokra, hetekre, hónapokra, évekre, évtizedekre, évszázadokra. Végül már szánt szándékkal nem számolta az időt, úgyis tudta, hogy késsen bármennyit, úgysem szánja el magát arra, amit réges-régen meg kellett volna tennie. De most minden másképpen lesz, gondolta, éppen abban a pillanatban, amikor letette a busz a Gara de Nord előtt. A városba ugyan annak rendje s módja szerint vissza kell térnie vasárnap este (hiszen megígérte otthon, ha törik, ha szakad, állatorvos lesz), de Alinához … nos, Alinához soha. Megváltotta a jegyét, szánt szándékkal személyvonatra, három és fél óra az út Brassóig, plusz onnan még a csatlakozás, és bár egy hülyegyerek - mintegy ráadásképp - egész úton bömböltette telefonján a manelét, őt még ez sem zavarta akkor. Mert olyan jó álmodozni arról, amit végül úgysem teszünk meg.

Daisy Fullbright 2017.10.17. 15:58:00

@Tibor László Buskó: Tibor, nekünk együtt kellene ilyeneket írni!
süti beállítások módosítása