Daisy Fullbright's mental ruminations

A fogas süllők nem endokrin nemi szabályozásának stratégiái, különös tekintettel a monoszexuális állatok létrehozására

2015. október 14. 14:02 - Daisy Fullbright

Az elmúlt néhány évben igen dinamikus növekedés mutatkozott az akvakultúrában nevelt halfajok számában. Igen nagy a piaci érdeklődés a tipikusan ragadozó halakra, mint a fogas süllő. Bizonyos reprodukvív biotechnológiai eljárások megkívánják a monoszex, vagy steril hal populációk előállítását.

Ha a gyorsabb növekedési rátájú nemet választjuk tenyésztésre a szaporodási potenciált és befektetett energiát szabályozhatjuk, emellett a termelési nyereség nő, míg a táplálási koefficiens csökken. Továbbá a populáción belüli agressziós szint csökken, a halak mérete uniformisabb. Az ilyen monoszex állatokat szelektálással, hibridizációval, kromoszóma manipulációval, drogokkal vagy hormon terápiával állíthatjuk elő.

2013-ban a The Stanisław Sakowicz Inland Fisheries Institute két kutatója jóhiszeműen hibridizációval monoszex süllő populációt hozott létre olyan módon, hogy az igen sokrétűen kutatott erdei nünükeszúnyog hímet és ikrás süllőt keresztezték. Az eredmény egy minden képzeletet fölülmúló andro süllő populáció lett. Ezek a hímek mindenféle -a haltenyésztők számára- cirkuszi mutatványokra képesek, mint Shakespeare szonettek verselése-megzenésítése, impresszionista festmények másolatának elkészítése és az ír River dance profi szintű művelése.

carl-rogers-2.jpg 12-b.jpg

Egyes egyházatyák az 1487-ben megjelent Malleus Maleficarum szerint, mely két domonkosrendi szerzetes munkája, ezeket a lényeket boszorkányoknak azonosították be. De a mai felfogás szerint a középkori módszerekkel nem léphetnek fel velük kapcsolatban, így az American Psychiatric Association-nel egyeztetve feltehetően Rogers féle személyközpontú terápiában részesítik majd az állatokat, különös hangsúlyt fektetve azok hiperszenzitív személyiségjegyeire.

Kutatók gondolkoznak azon, hogy ezeknek a halaknak „művészeti előnevelőket” állítsanak fel, és ahelyett, hogy húsként, inkább hobbiállatként értékesítsék őket. Elgondolkodtató az is, hogy mekkora potenciál rejlik a különböző, már eleve életképes fajok, keresztezésében; hogy azoknak minden előnyös tulajdonsága megjelenik a keresztezések során; és hogy egy kísérlet eredményei nem mindig felelnek meg az elvárásoknak, de mégis többet tudhatunk meg általuk az Életről és így saját magunkról is.

Szarvas, 2015. október 13-14.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr997967748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása