Daisy Fullbright's mental ruminations

Mit énekel a húsvéti sonka?

2019. április 20. 15:47 - Daisy Fullbright

Van egy tudatos étkezés gyakorlat, ami valószínűleg az étkezés jógája című könyvből táplálkozik, a neve: egy mazsola gyakorlat. A következőkben áll: egyetlen szem mazsolát kell megenni úgy, hogy először csak a kezünkbe vesszük, figyelmesen megfigyelünk rajta minden redőt, majd behunyjuk a szemünk, s most végigsimogatjuk a felszínét, közben arra gondolunk, hogy mennyi munkába került a természetnek ennek az egyetlen mazsolaszemnek a létrehozása, mennyi szeretet áramlik rajta át, mennyi fény, eztán a fülünkhöz emeljük és morzsolgatjuk, közben meghallgatjuk, milyen hangot ad ki, majd megszaglásszuk, a szánkhoz emeljük, végiggörgetjük az ajkunkon, s csak ekkor kapjuk be, de nem nyeljük le azonnal, a szájpadláson is megforgatjuk, végül igen lassan rágva lenyelhetjük. Akik ezt a trendet követik, vallják, hogy minden ételt így kellene megenni.

husvet.jpg

Mulatságos végiggondolni, hogy egy háromfogásos ebéd mennyi időt venne így igénybe, annak ellenére, hogy nyilván az ember nem is eszik annyit. Kicsit olyan ez, mint főzés közben, eltelítődik az ember az illatokkal, itt meg a táplálékról begyűjtött információval. Mostanában próbálgattam néhány ételt meghallgatni, a következő eredményeket kaptam: a krumplipüré cuppog, a sör csattog, a sajt sikít, a káposzta recseg, a pótkávé zizeg, míg a szemes kávé koccan. Hozzá kell tennem, hogy mindezeket a felfedezéseket a nagyböjt ideje alatt tettem, úgyhogy elképzelhető, hogy a húséhség miatt kialakult hanghallucinációs tüneteket mutattam, és nem annyira az ételek beszéltek hozzám. Mindazonáltal ma, mikor végre rávethettem magam a húsvéti sonkára, egyáltalán nem követtem a fent leírt gyakorlatot, s a sonka mégis énekelt, mégpedig mi mást, mint az Örömódát glissandoban. „Lángolj fel a lelkünkben szép égi szikra szent öröm, térj be hozzánk drága vendég, tündökölj ránk fényözön…” trallala.

Budapest, 2019. április 20.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr1114776876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása