Daisy Fullbright's mental ruminations

Hamvas vörösre vízmarcellt, avagy tizenkilencre alsót II.

2016. december 17. 16:48 - Daisy Fullbright

A kutatók régóta vitatkoznak a vörös hajszín kialakulásának hátterén. Minden emberben megvan az MC1R gén, ám a modern vörös hajúak annak módosult, vagy mutálódott formáját hordozzák. A ritka variáns nem működik olyan hatékonyan, mint a gén sokkal hétköznapibb formái. Ezen funkcióvesztés módosítja a sejt kémiáját, vörös hajat és sápadt bőrt eredményez, egyben a fájdalomtűrő képességet csökkenti. A gén recesszív és sokszor generációkon keresztül nem jelenik meg, míg egyszercsak meglepetés szerűen fel nem tűnik egy hétköznapi hajszínű családban.

Egyes kutatások kiterjednek a vörös hajszín legelső megjelenésére, ami a 400.000 évvel ezelőtt élő neandervölgyiekben találtatott meg. Eleinte úgy gondolták, hogy ez a kapocs a két faj között és bizonyítja azt, hogy a Homo sapiens sapiens keveredett a Homo sapiens neanderthalensissel, de később kimutatták, hogy a neandervölgyiek a gén olyan egyedülálló variánsát hordozták, mely a modern emberekben nincs jelen. Ugyanazon funkcióvesztést figyelték meg a neandervölgyi MC1R génnél, mint amit a vörös hajat előidéző modern génvariánsnál.

Ahogy az elmélet megdőlni látszik, hogy a két faj keveredett, újabb eredmények mégis azt bizonyítják, hogy vannak a modern ember DNS-ében neandervölgyi gének.

neanderthal_red.jpg

A kérdés csak az, hogy a természet mért hozta létre egy mutáció segítségével kétszer ugyanazt a fenotípust, ami evolúciósan nem egyértelműen előremutató. Azon kívül, hogy a vörös hajúak D-vitamin hasznosítása jobb, mint más hajszínű társaiké, és ez az Egyenlítőtől távol előnyökhöz juttatja őket, a többi karakterjegy kifejezetten hátrányos.

Hasonló, a darwini evolúcióselmélettel egyelőre megmagyarázhatatlan tulajdonságok gyakran maradnak fenn az ember tulajdonságai között. Ez csupán két dolgot bizonyít: 1. nem csak darwini evolúció van jelen a természetben, 2. az élőlények a mutációknak random vannak kitéve és néha egy-egy mutációt megtartanak, még ha recesszíven is, és amikor senki nem számít rá, kijátszák. Az Élet egy olyan játék, amit nem mindenki játszik ugyanazokkal a szabályokkal, de végképp nem ugyanazokkal a lapokkal, s néha a gyenge lapok együtt kijátszva nem várt nyereséget hozhatnak.

Budapest, 2016. december 17.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr5412054311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása