Daisy Fullbright's mental ruminations

Fiktív szülői esetek anyaneveldékben

2016. április 15. 16:43 - Daisy Fullbright

Napjainkban egyre nő a házasságon kívül, vagy ismeretlen apától született gyermekek száma. Azt a jelenséget amikor az apa nem biztos, vagy nem vállalja fel a gyereket, esetleg az anya nem akarja tartani vele a kapcsolatot, képzelt, vagy fiktív apának nevezzük. Az anyát természetszerűleg nem lehet kényszeríteni az apa megnevezésére, azonban el kell gondolkodni azon, hogy egyedülálló szülőként ma sem egyszerű egy gyermeket felnevelni, továbbá az anya betegsége, esetleges váratlan halála esetén a gyermeknek nincs másik szülője, aki a nevelési, gondozási feladatokat átvállalja.

Figyelembe kellene venni az anyának a gyermeknek azt a jogát is, amely a saját, családban történő felnevelkedéséhez fűződik, mert a legjobb anya is csak az egyik szülőt adja, a másikat nem pótolhatja, és nem képes teljes családot biztosítani.

Természetes vízi halászatokban és halgazdaságokban a helyzet még aggasztóbb, hiszen a szülők kiléte a testen kívüli megtermékenyítés miatt szinte sose teljesen biztos, így a lárvákban már kora gyermekkorukban felmerül a képzelt szülő traumája. A tenyésztésre, továbbszaporításra szánt állatokat anyaneveldékben tartják, ahol halak esetében mind az ikrás (nőstény), mind a tejes (hím) állatokat szakmai nyelven anyának hívják. Belátható, hogy ilyen esetekben jó lenne pontosan tudni, hogy kik voltak a halcsemeték eredeti szülei, de fent említett körülmények miatt egyes ritka kivétellel (bölcsőszájú halak) ez szinte sose lehetséges.

2154-halak.jpg

Tovább bonyolítja a helyzetet az olyan fajok esete, amelyek életvitel szerű lakhelye az ívástól messze van. Az ilyen halak, mint például lazac félék, nem csak a képzelt szülő traumájától, de még migrációs lelki válságtól is szenvednek.

Ezen súlyos és társadalmilag fontos probléma megoldására a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Pszichológia Intézetében Halpszichológus képzést és Halóvodapedagogus szakot indítanak 2017. szeptemberétől. Addig is az ilyen esetek a nap 24 órájában hívhatják a már működő hal lelkisegélyszolgálatot, illetve jelentkezhetnek a körzetükhöz legközelebbi Hal Gyermekjóléti és Hal Családgondozó Szolgálatnál, ahol az ilyen speciális esetekre felkészült munkatársak sok szeretettel várják őket.

Budapest, 2016. április 15.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr418630754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása