Daisy Fullbright's mental ruminations

A Lilaruhás nő rejtélye, avagy az erdei nünüke lárvák festői tálentumáról

2015. május 16. 12:02 - Daisy Fullbright

Művészettörténészek már régóta vitatkoznak azon, hogy Szinyei Merse Pál-Lilaruhás nő című képét valójában ki festhette. A kép annyira kitűnik és elüt a művész többi munkájától, hogy már évtizedek óta az a gyanú lengi körül, hogy valaki más állhatott az ecset mögött a megalkotása során. A képen a francia plein air festés elveit felrúgva a művész egy sajátságos úton jutott el a színek világos ragyogásához, a levegő és fény rezgésének visszaadásához.

nagykep.jpg

Hosszas keresés és tudományos vita után a Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 2014. évi konferenciáján időzített bombaként robbant az a hír, hogy a képet tulajdonképpen az erdei nünükeszúnyog lárvák ecsetszerű úszókarjaikkal festették. Ezek az állatok kiemelkedő művészi hajlamaikról igen jól ismertek és lárvakorukban sem tétlenkedvén úgy tűnik, hogy festői babérokra törnek. Egyetlen apró kétség merül fel ezzel a képpel kapcsolatban, mégpedig az, hogy ez egy olajfestmény. De valószínű, hogy az 1874-es dunai gázolaj szállító hajó olajszivárgásából meríthettek a kis lények alapanyagot. A remegő-rezgő ecsetvonások mindenképpen az ő munkálkodásukat bizonyítják.

Tudományos körökben elterjedt pletykák szerint Andy Warhol műveinek többségét is ők festették, kifejezett tekintettel a Campbell’s Tomato soup reklámkampány képeire. A kutatások ebben az irányban még nagy erőkkel folytatódnak és nem csodálkoznánk, ha újabb művek bukkanának fel, melyeket ezek a kis kreatív és igen lelkes lények alkottak, mindig valami újat hozva a művészetek és művészek világába.

Budapest, 2015. május 16.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr277464388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása