Daisy Fullbright's mental ruminations

Lárva és pete elhelyezési perek az erdei nünükék válóperes ügyeiben

2015. április 25. 12:53 - Daisy Fullbright

Már hosszú idő óta ismert az a tény, hogy az erdei nünükeszúnyog monogám, választott társához az egész szaporodási cikluson át hűséges faj. A XX. század végén azonban elharapódzott a szúnyognőstények körében a láncdohányos magatartás, ami a hím állatokat meglehetősen irritálja, főképp mert a nőstények gyakran hamuznak a szárnyukra, megégetvén azt.

Ez a viselkedés a hímállatok hordáiban a kiválasztott nőstény elhagyásának gondolatát plántálta el. Populáció szinten "erdőtűz" szerűen terjedtek el a válóperek, maguk után vonva olyan „cutting edge” kérdéseket, mint például, hogy mi lesz a nászokból származó utódokkal, vagy a közös élőhellyel.

Természetesen a legégetőbb gondot az utódok elhelyezése okozza, olyannyira, hogy a rovarvilág bíróságai kénytelenek voltak párkapcsolati mediátorok segítségét kérni a köztudottan impulzív és vehemens állatok vitáiban.

toll_ko_merleg.jpg

A szakemberek állítják, hogy a peték és lárvák, illetve kikelt fiatal egyedek kommunikációja szüleivel meghatározza az egyedek testi és lelki egészségét. Az anyákkal mindkét nemű csemete jól megérti egymást, de az életben való helytállást az apaállatoktól tanulják. Sokan beszélnek még a nagyszülők facilitáló hatásáról, lévén a faj egy évben két generációt is kikelt. Azon túl, hogy a nagyszülő ki tudja javítani a szülők nevelésben vétett hibáit az ilyen kapcsolat egy teljesen új dimenziót nyit a gyerekek felé.

Ahogy Müller Péter írja: „A nevelés nem csak elveken és okos taktikán múlik, mert elsősorban lényünkkel neveleünk. A nevelés: titkos metakommunikéció. Ami jó benned és tiszta, és ami rossz és koszos, továbbadod. A gyerek remegi félelmeidet, aggódja az aggodalmaidat- de éli nyugalmadat és derűdet is – ha valódi.”

Épp ezért próbálják a mediátorok a nünükehímeket inkább arra ösztökélni, hogy nyíltan vállalják fel érzéseiket és a beszélgetések során ítélkezés nélkül feltárják a konfliktust kiváltó okokat, a motivációkat, a hibás kommunikációból eredő félreértést és ha lehetséges a feleket békés megegyezésre jutatják, nem egy esetben a párok rekonciliációjára.

Annyi hasonló gond van a Világban, ami új kommunikációs csatornák megnyitásával, a nézőpontok közelítésével orvosolható lenne. Mért ne vehetnénk példát a nünükeszúnyogokról és azok békésebb megoldásairól?

Budapest, 2015. április 25.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr347397740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása