Daisy Fullbright's mental ruminations

Az erdei nünükék személyiségszerkezet korrekciója zeneterápiás eszközökkel (Esettanulmány)

2015. április 11. 22:03 - Daisy Fullbright

Köztudott, hogy az erdei nünükeszúnyog a rovarvilág egyik lelkileg legkifinomultabb, legérzékenyebb állata. Freud már korai munkáiban megemlíti, hogy a nünükeszúnyog nőstény párzási időszakában és különösképp peterakáskor igen irritábilis, már-már hiszteroid vonásokkal jellemezhető. Freud nem restellt Aczél Márton, magyar entomológussal és Kodály Zoltán zeneszerzővel is konzultálni az esetről.

Kodály jól ismert frázisa, miszerint: „ Vannak a léleknek régiói melyekbe csak a zene világít be.” csengett a fülébe a korai pszichoterapeutáknak, amikor a nünükék segítségére igyekeztek. Egyértelmű volt ezen lények esetében egy a nonverbális kommunikáción alapuló terápiás eljárást keresni. És mivel a rajzterápiával nem boldogultak-mindig kicsúszott a rajzeszköz az állatok lábai, csápjai és szárnyai közül-így ebben az irányban indultak el. A zene nyugtató, harmonizáló, lélekemelő tulajdonságain túl fejleszti a kreatív fantáziát, olyan emócionális emlékeket dolgoz fel, melyekhez más utakon nem érhetünk el.

zeneter.jpg auftakt-felutes-sary-laszlo-szuletesnapjara-cafe-budapest-2014-original-53491.jpg

Végül a megoldást Sáry László zenepedagógus és zeneszerző találta meg. Ahogy önéletrajzi munkájában írja: „1976-ban pszichiáter barátom kérésére az akkor frissen készült kompozíciómat – Kotyogó kő egy korsóban –lejátszottam a tatai elmeosztály rovarrészlegének. Meglepetésemre ugyanazt a pozitív hatást és eredményt tapasztaltam, mint a koncertlátogató közönség, vagy egy zenészekből álló hallgatóság esetében.” Sáryt ez az eredmény arra lelkesítette, hogy kis pártfogoltjait is zenélésre ösztökélje. Rengeteg „zenemű” született ezen kezdeményezés égisze alatt. Az ismertebbek közt találunk olyanokat, mint a Like a virgin, az Ice-ice baby, vagy a The way you look tonight eredeti változatai.

Elmondhatjuk, hogy hosszú út vezetett oda, hogy egy oly nagy populáció oly hosszú ideje sajgó sebére találtunk írt. A sikeres kezelési módok ritkán ilyen termékenyek, örömet szerezve mind a terapeutának, mind a betegnek és ebben az esetben a közönségnek is. Még számos mű várat magára. Kíváncsian várjuk a további fejleményeket!

Budapest, 2015. április 11.

(Köszönet az ötletért Vámos Nikolettnek!)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr787359276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása