Daisy Fullbright's mental ruminations

Lápjegyzetek (emlékek a nádból) 

2019. november 12. 14:25 - Daisy Fullbright

Helyszín: a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetén egy nádszálban.

Szereplők: király,  idősebbik királyfi,  fiatalabbik királyfi, idősebbik felesége, dajka, öregasszony 1, boszorkány, Világszép Nádszál Kisasszony, két szobalánya, öregasszony 2, Mici a macska, táltos paripa, két farkas, Napnak a szolgája, béka, százfejű sárkány, Hajnal.

Forgatókönyv: fiatalabbik királyfi lázadása, útkeresés, a belső hang harca a kíváncsisággal, kettős gyilkosság, melynek jutalma az örök szerelem.

nadas.jpg

Jegyzetek a nádból:

  • Attól hogy csak mentálisan vagyok beragadva egy helyzetbe, a testem olyan, mintha ugyanúgy élne, mint a körülöttem levőké. Pedig inkább olyan, mintha száz kiló mocsár csüngene rajtam, és mozdulni sem merek, nemhogy szóljak, pláne segítséget kérjek. Ha valaki utánam nyúl odakintről, még utánam esik. Félnek is tőlem kellőképpen az emberek. Nyilván inkább valami lápi lényt kell megkérni, hogy toljon ki, vagy arra várni, hogy kiszáradjon a láp.
  • A lápi lények kedvesek ugyan, de nem kifejezetten segítőkészek, azzal vannak elfoglalva, hogy őket senki sem szereti, és hogy csúnyák. Mindkettő nézőpont, illetve vérmérséklet kérdése. A szépség és szeretetideálok időről-időre változnak. A Gyűrűk urában, vagy Szörnyecskékben kifejezetten szerethetőek a csúnyácska lények.
  • Ahhoz, hogy átdolgozzam magam az érzelmeimen, elengedhetetlen elszigetelődnöm az eseményektől-emberektől. S hogy jobban, mint egy nádszálba zárva a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetén?
  • A nád klonális élőlény, amit egy nádszál tud, tudja az összes. A nád a víz és föld határán él, szűrő funkciója van, a vízből szűri ki a szennyeződést, pont ahogy az ember szűri ki az érzelmeiből a mérgező emlékeket. Ez a munka nem túl gyors, s ha az elszigetelődés nem teljes, újra és újra traumatizálódok.
  • A nád külső tartása megtévesztő, mindenképp belső tartást kell kovácsolni az emlékekből, mert ha egyszer levágják rólam a nádat, talpon kell maradjak.
  • A halott és élő nád közt ránézésre semmi különbség nincs. Ha már nem él, itt az ideje, hogy előbújjak. Takaros figurájú debreceni pipává* alakuljak. Kalaptartó állványon molyoljak. Hattyúnyak.

*Csokonai Vitéz Mihály - Dorottya, vagyis a’ dámák’ diadalma a’ farsangon.

Budapest, 2019. november 11-12.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr7315303086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása