Daisy Fullbright's mental ruminations

Az erdei nünükék szaporodási szokásai, különös tekintettel a násztáncra

2015. március 08. 09:02 - Daisy Fullbright

Kutatók már évtizedek óta figyelik az erdei nünükék párzási szokásait. A téma kifejezetten a tudomány egyik főütőerévé vált, mióta kiderült, hogy a nünükék az erdőben szaporodnak, de vizekben rakják le petéiket.

Ez a kettősség a rovarvilágban nem egyedülálló és az entomológiai vizsgálódások hot-spot topic-ja már Linné óta. 

Különösen érdekes ezen állatok násztánca, mely a következőképpen zajlik: a nünükeszúnyog nőstényei a lakhelyül választott erdő egy sűrűbb, árnyékosabb részén kört alkotva letelepednek a faágakon, majd feromont bocsátanak ki, ezzel odavonzván a hím állatokat. A hímek megérkezvén, párokat alkotva a nőstények elé járulnak és jobb szárnyukkal előre, bal szárnyukkal hátra körözve a „Komámasszony, hol az olló?” játékot kezdeményezik. Ha a kiválasztott nősténynek tetszik a mutatvány, a nász megtörténhet, ha nem a hím újabb nősténynél próbálkozik.

szerelem_varas_407229_30869.JPG

Biotechnológusok kísérleteznek olyan transzgenikus nünükehímek előállításával, akik az „Ej, mi a kő, tyúkanyó, kend”, a „Bús düledékeiden, Husztnak romvára megállék” és a „Csiga-biga gyere ki” kezdetű versek, mondókák kántálásával csábítanak.

Az eredmények egyelőre nem konzekvensek, főleg mert a transzgenikus nünükehímek nem akarnak párosodni. Teljesen megelégednek azzal a ténnyel, hogy ők valami új memetikai formaként jelennek meg a populációban és inkább a mémjeiket szaporítják, mint a génjeiket, lévén az lényegesen gyorsabb, nagyobb hatásfokú és kevésbé költséges.

Ezen kutatások természetesen bioetikai kérdéseket is felvetnek, melyek taglalására a cikk keretein belül nincs lehetőségünk.

Debrecen, 2014. március 23. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr67250111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildikó Pálfalvi 2015.03.12. 23:16:15

Nagyon belopták a szívembe magukat a nünükék. Szuper jó a blog.

Vámos Niki 2015.04.11. 21:01:02

Engem nagyon érdekelnének a kutatások bioetikai kérdései, ezen kívül a zeneterápia hatása a nünükék személyiségfejlődésére is, melyik lenne a legmegfelelőbb módszer az aktív? receptív? vagy talán az integratív?
süti beállítások módosítása