Daisy Fullbright's mental ruminations

Szerzett savant-szindrómás esetek kísérleti körülmények közt tartott halak esetében (Értekezés arról, hogy mért kiváló modellállatok a halak)

2015. november 26. 10:42 - Daisy Fullbright

Kutatók régóta vitatkoznak azon, hogy mely kísérleti állat használható legjobban modellállatnak. A disputa érinti az állatok könnyű fenntartását, egyszerű kezelhetőségét és fontosságát. Ezeket a kritériumokat felülmúlva egyes ritka esetekben halászati kutatók dolgozói beszámoltak a halak szerzett savant-szindrómájáról, mely még érdekesebbé teszi őket, mint modellállatokat.

A szerzett savant-szindróma olyan tünetegyüttest jelöl, amelyben valamilyen agysérülés után felszínre kerülnek az illető korábban nem sejtett képzőművészeti, zenei vagy matematikai képességei. A szerzett savant-szindróma különbözik a familiáris savant-szindrómától, abban hogy az utóbbi esetben ez egy veleszületett kórkép. A nagyközönség a familiáris savantizmust a Rain Man című filmből ismerhette meg, amelyben a főszereplőnek, amellett hogy autizmusban szenvedett, különleges matematikai és emlékezetbeli képességei voltak.

driving_2_640x360.jpg

A megfigyelések szerint elsősorban a halak átteleltetésekor, vagy megjelölésekor szerzett fejsérülések okozzák az említett savant-szindrómát. 1982-ben egy lapátorrú tok az átteleltetés során fejjel esett neki a kísérleti tóba vezető csúszdának, melynek hatására elkezdett zongorázni, holott addig csak gitározni tudott. 1995-ben is detektáltak egy hasonló esetet, itt egy egyszerű ponty zuhant neki fejjel a teleltető tó oldalának, melynek hatására percre pontosan fel tudta idézni, hogy melyik nap mit csinált, sőt azt le is tudta írni. Ez a példány később megírt egy nagydoktori értekezést is, mely a saját neve alatt sajnos nem jelenhetett meg.

A fent említett példák elgondolkodtatták a tudósokat, azon felül, hogy a hal régóta használt modellállat ezek az esetek rámutattak arra, hogy esetleg az ilyen egyedeket adatrögzítésre is használhatnák. Egyelőre ezek elszigetelt esetek, de ha találnak olyan egyedet, aki az egész populációt monitorozni tudja és arról jelentéseket ír, merőben megkönnyíthetnék a kísérleti munka menetét és annak kiértékelését is.

Szarvas, 2015. november 26.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://daisyfullbright.blog.hu/api/trackback/id/tr48116066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása