Újholdkor
Traumagóc
Már lassan a végén vagyok a traumaoldásnak. Egészen a négy éves koromig megy vissza, a kulcscsont törésig. Azt mondják, ha a csont törik, a lélek is törik. És nem lehet tudni, hogy melyik volt előbb. Lehet, sőt biztos, hogy a lélek tört előbb, és a csonttörés csak elmaszkírozta, szomatizálta a fájdalmat. Hogy a test elvitte a balhét, hogy a lelket védje. Mint ahogy minden a Világon és az ember életében azért van, hogy a lelket védje. A test is, a csont, erek, szövetek, szervek. Csak azt kell kitalálni, mit akar a sérülés üzenni. Ahogy a csont, faszciák gyógyulnak, gyógyul a lélek. Nem fáj már annyira, bármilyen húsbahatóló, szívbemarkoló is volt a fájdalom. Nincs olyan fájdalom, ami nem múlna el. Vagy neked már volt olyan? A lélek rohanna tovább, de a test okosabb, ő tudja, mikor lehet továbbengedni a lelket valami újat tapasztalni, s mivel a test egész szimmetriája megváltozott, az biztos, hogy most mást fog megtapasztalni. Vége a fantomoknak: fantomférfi, fantomedukció, fantomszülők, fantombarátok, fantommunkatársak, fantomkoncertek, fantomutazások - már csak emlékek. A valóság másmilyen.

Lassító sávba kényszerítve
Hirtelen nem is tudom hol kezdjem. A költöztetett költő egy másik kastélyba költözik. Én Szappanos Szutyok vagyok, a híres norvég Szappanos dinasztia leszármazottja. Ez egy cimkenyálazó dinasztia, semmi közünk a költöztetéshez, pláne a költőhöz. Van egy kis tuszkulátum Trondheimben, ahol a család nagy része lakik. Itt karcsúak a fák. A tiszta és jeges szél beborítja a romokat, s visszavezet az utamra. A tanult tehetetlenség jutalma az életét alakító önálló, szuverén személyiség. A kötelesség nélküli függetlenedés. Hiába radioaktív a film, van még valami a túloldalon.*
A recept
Annyira titkos, hogy F.A., a szakács a zártosztály rácsos ablaka mögül diktálta ki nekem az utcára, s megesketett, hogy senkinek nem adom tovább. „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek.”**Húsz évig tudtam tartani a számat, de annyira nagy a nyomás, hogy inkább kiírom, élvezze más is a muffint. További érdekesség, hogy aznap épp Titkos doktornőhöz mentem, de a recept nem róla van elnevezve.
Lássuk!
1. Végy két mely tálat, az egyik lesz a nedves tál, a másik a száraz.
2. A nedves tálba villával törj össze egy banánt, vagy reszelj le egy meghéjazott almát. Önts bele 1 dl olajat (ez a titok, hogy olaj van benne, nem vaj, vagy margarin, már a második pontnál kiadtam), fél kefírt, vagy joghurtot, három evőkanál cukrot, egy csipet sót, egy zacskó vaníliás cukrot, és jól keverd össze. Lehet belerakni 2-4 cent rumot, vagy rumaromát.
3. A száraz tálba tégy 3-4 kanál lisztet (amennyit a nedves összetevő majd felvesz), 1 evőkanál kakaóport, fél zacskó sütőport, ízlés szerint lehet kókuszreszeléket belerakni - 3 evőkanál. Rakhatsz bele aszalt gyümölcsöket és magvakat felvágva. Ezeket is keverd jól össze.
4. A száraz összetevőket kanalanként dolgozd el a nedves összetevőkben, míg egy éppen kavarható masszát nem kapsz.
5. A masszát muffinformákba töltöd és előmelegített sütőben 20 perc alatt középlángon megsütöd – tűpróba. Töltheted kuglófformába is, de senkit nem fogsz megtéveszteni, ez nem kuglóf recept, annak nehezebb a tésztája. Ez ilyen pillekönnyű. Jó étvágyat!
Ha ezzel a bejegyzéssel kikerülök valahova, gasztrobloggerkedéssel kell foglalkozni.
Köszönet K. Anikónak a recept kérésért
*Huzella Péter – Van még valami a túloldalon
**Karinthy Frigyes – Nem mondhatom el senkinek
kép: Bones (amerikai filmsorozat)
Budapest, 2025. december 20.








